Cafenea/Ceainărie
Telefon (021) 311.1512,
mendeleev@cameradinfata.ro

Prăvălia
Telefon (021) 260.0006,
pravalie@cameradinfata.ro

Acasa Magazin
Online
Despre
noi
Evenimente Jurnal Contact

Ceaiul Oolong, originar din China sau Vietnam, e ceaiul cu unele dintre cele mai frumoase frunzuliţe, nu de alta, dar arată ca nişte dragoni mici şi negri. Producţia acestui ceai, poate cea mai complexă dintre toate, e o adevărată artă, începând de la culesul frunzuliţelor, care se face doar în zilele însorite. De aceea, ceaiurile produse în timpul verii sunt cele mai reuşite.

Este cunoscut şi sub denumirea de 'Wulong' şi se serveşte cu precădere în restaurantele chinezeşti din întreaga lume. La fel ca ceaiurile verzi, cele de tip Oolong provin din aceeaşi plantă, Camellia sinensis, şi trec prin aceleaşi procedee de fabricaţie. Deosebirea este, în cazul procesării ceaiului oolong, că frunzele sunt fărâmiţate intenţionat prin scuturare. În timp ce sunt puse la uscat, marginile frunzelor fărâmiţate capătă o nuanţă roşiatică, iar suprafaţa lor devine uşor gălbuie datorită fermentării şi oxidării. După o perioadă mai scurtă sau mai lungă de fermentare, frunzele sunt înăbuşite la foc puternic pentru a se obţine un ceai semifermentat.

În China ceaiul oolong este lăsat la fermentat o perioadă mai scurtă de timp până atinge un nivel între 12-20%, în timp ce în Taiwan se practică depozitarea frunzelor pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a ajunge la un nivel de fermentare între 60-70%, ce se reflectă într-o aromă specifică mai pronunţată. În ceea ce priveşte aspectul şi gustul, ceaiul oolong se situează între cel verde şi cel negru. Culoarea sa variază între galben strălucitor şi portocaliu; în funcţie de origini şi de metodele de procesare, aroma sa poate fi picantă, afumată sau florală.

Cunoscătorii obişnuiesc să înmoaie frunzele cu puţină apă călduţă, înainte de a adăuga apa fierbinte, astfel scurtând perioada de infuzare, pentru a beneficia de întreaga savoare a buchetului ceaiului. O altă proprietate a ceaiurilor oolong este că o doză se poate refolosi de 3-4 ori (de preferat într-un interval de timp cât mai scurt, care să nu depăşească 8 ore) fără a-şi pierde savoarea.

citește mai mult

Ceai oolong

Sortează după:
Te-ai pierdut prin Cameră? Ești aici:
Acasa | Magazin Online | Ceai | Oolong

By Craft Interactive

© Camera din Față. Toate drepturile rezervate.

Recomandăm: